Kiracıların Beklediği Yasa Çıktı

Milyonlarca kiracının beklediği haber

Kiracıların beklediği yasa çıktı ve gayrimenkul sektöründe tartışmalara hatta sorunlara neden olan kira artış oranı yasal olarak çözüm kazandı. Gönenç Emlak Şirketi ’ne ait Marmaris-Haber.Com sitesi, kiracılara müjdeli haberi veriyor. Kiracılar açısından sevindirici yasa Meclis’te kabul edildi. Kira artışları geçmişte yıllık Yİ-ÜFE’ye göre yapılmayacak. 12 aylık ortalamanın esas alınarak TÜFE’ye göre artış yapılacak. Eski düzenlemede %33,64 olması mümkün olan kira artışları, yeni yasa gereği %16,33 ile sınırlandırıldı.

VGeçtiğimiz hafta Meclisten geçerek yasalaşan Torba Kanun ile hesaplar yeniden yapılıyor. Önceki yürürlükte olan kanuna göre kira artış oranları Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ne (Yİ-ÜFE) oranına göre belirleniyordu. Ancak; yeni kanun artış hesabını Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalamasına göre yapılacak. Yasanın uygulaması 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olması yürürlüğe girdi.

Kira Artış Oranı

Basit bir anlatımla 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren kira artışı yapması gereken kiracılar yeni artış oranına göre hareket edecek. Yİ-ÜFE değil 12 aylık ortalama baz alınarak TÜFE oranı uygulanacak. 2018 yılında Yİ-ÜFE % 33.64, 12 aylık ortalamasına göre TÜFE de 16.33 olarak ilan edilmişti. Yeni hesapla kiralarda, 17 puan daha az artış yapılacak.

Örnek vermek gerekirse aylık 1000 TL kira ödeyen kiracı , 1 Ocak 2019 itibarı kira tutarı 1.336 lira yerine 1.163 TL olacaktır. Bu durumda kirası 173 lira daha az artıracaktır. Geçen yıl kirası 500 TL ödeyen kiracı eski kanun geçerli olsaydı 668-TL lira ödeme yapacaktı. Ancak bu yıl yeni kira 582-TL tutarını aşamayacak. Başka bir ifade ile 500-TL ödenen kirada artış tutarı 86-TL lira daha az ödenecektir.

Sonuç

Kiracılar ve kiraya verenler arasında en sık yaşanan artış oranı sorunu yasayla önemli ölçüde çözülüyor. Kira kontratında artış oranının ne olacağı beyanı yasayla uyumlu olmak zorunda. Kafasına estiği gibi artış oranı yazılamıyor. Türk Parasını Koruma Kanunu kapsamında döviz ile tanzim edilmiş kira kontratları ile yeni uygulama yürürlükte.

Muğla Marmaris kiralık ev fiyatlarının sürekli yükseldiği piyasada kiracıların beklediği yasa olumlu karşılandı. Kiraya veren ile kiracı arasında karşılaşılan sıkıntılar sadece artış oranı değil. Pek çok sorun var. Ancak, önemli adım atılarak tartışmalar sonuçlandı. Eğer her iki taraf iyi niyetli ise konuşarak karşılıklı fedakarlıkla herşer aşılır. Eğer ortada kötü niyet var ise yasa yoluna hiç beklemeden gitmek gerekir. Peki eksik, yetersiz, taahhütname olmadan, kötü kontrat ile avukata gittiğinizde ne olur? Onun eli kolu bağlanır. Kaderinizi yaşarsınız. Firma olarak 25 yıllık deneyim ile uyarıyoruz. Kira kontratlarınızı konusunun uzmanına veya avukatınıza hazırlatınız. Seçici olunuz. Koşulları hemen kabul eden olabilir. Yine de profesyonel destek alınız. Danışmak kazandırır.

Yazarın Notu: Bir defa için geçerli %25 artış oranı 2022-2023 Temmuz ayına kadar geçerlidir.

İrtibat : 0532 312 01 16