Tapu Harç Oranı Ne Oldu?

Gayrimenkul alım satımında harç oranı

Muğla Marmaris Gönenç Emlakçılık Şirketi merak edilen tapu harç oranı ne oldu sorusu için olası değişiklik hakkında açıklama yaptı. Marmaris satılık ev alma, ev satma, ofis ya da konut kiralama işlemlerinin her biriyle ilgilenmek yoğun iş temposunda kişiler için çok zor. Böylesi durumda yardıma emlakçı büroları yetişiyor. Alım, satım ya da kira düşünceniz varsa  gayrimenkul danışmanı ile görüşüp size en iyi seçeneği bulmasını bekleyebilirsiniz. Sonuç olarak size özel doğru gayrimenkule ulaşabilirsiniz. Ancak iş bununla da bitmiyor. Gayrimenkul alım satımı için ödenecek harçların oranı ise tüm  alım satım işleri tamamlandıktan sonra kişilerin aklına takılan önemli soru. Yazımızda  alım satımında harçların oranlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi verelim.

2018 Harç oranları nedir ve nasıl ödenir?

Muğla Marmaris emlak piyasasında banka şubelerine veya vergi dairesine ödeme yapılır. Harcın oranı gayrimenkul alım satım işlemini hangi bölgede gerçekleştiyse o bölgenin vergi dairesine ödenir. Marmaris satılık arsa konut alım satımında gerekli harç miktarını ödemek hukuki zorunluluktur.

Harçların oranı yüzde kaçtır diyecek olursanız oran her yıl değişmekle birlikte 2018 yılında binde yirmi oranında tahsis edilmektedir. Bu bedel satışı gerçekleşen arsa, konut, iş yeri, tarla, benzeri her türlü gayrimenkul işleminde ödenmelidir. Ödenecek bedeli, vergi dairesi yalnızca alıcıdan ya da satıcıdan tahsil edilmez. Binde yirmi olan bu oranın binde onu alıcıdan binde onu da satıcıdan tahsis edilir.

Harcı öderken nelere dikkat edilmelidir?

• Harç öderken alım satım işlemlerinde anlaştığınız parayı vergi dairesine doğru olarak bildirmelisiniz. Eğer  bilgilendirmede bir yanlışlık olursa, daha az tapu harcı öderseniz hukuki olarak ceza ödemeniz gerekecektir.
• Emekliler, işsizler, ev hanımları, gaziler, şehit yakınları, dul yetimler eğer ek  gelir kaynakları yoksa ve 200 metre kareyi aşmayan bürüt alanda bir konuta sahip olduklarında harç vergisinden muaftır.
• Eğer gayrimenkul için bankadan kredi aldıysanız ya da merkez bankası tarafından vergiyi bankaya ödemeniz için izin verildiyse böylesi durumda ilgili bankaya da harç ödemesi yapabilirsiniz.
• Ayrıca yeni  hizmet olarak başvurduğunuz tapu müdürlüğünden size verilen 12 13 haneli numarayla internet üzerinden de harcın ödemesi yapabilirsiniz.

Gayrimenkul alımlarında, satımlarında yapılacak harç ödemelerinin günün şartlarında detayları yazımızda belirttiğimizdir.

Yazarlarımız
Yazarlar

İrtibat: 0532 312 01 16