Gayrimenkul Değerleme

Emlak Değerleme

Gönenç Emlakçılık Şirketi konut kredisi kullanarak ev satın almak isteyenlerin karşılaştığı Marmaris gayrimenkul değerleme hakkında soruları açıkladı. Sektör izleyicileri hakkında sık sorulan sorular yanıtları firmamız sitelerinden, emlak blog sayfalarımızdan sunulmaktadır. Lütfen sorularınızı iletiniz.

Emlak Konut

Gayrimenkul, taşınmaz mal veya eşya kelimesi anlamına gelirken, sözlük anlamına baktığımızda Arapça kökenli bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Nakil anlamına gelen kelime olumsuzluk eki alarak nakil edilemeyen yani taşınamayan anlamı vermektedir. Bir gayrimenkulün, yani taşınma imkanı olmayan hak, sahipliğin, sağladığı fayda çerçevesinde günümüzdeki imkanlarla değerinin tespit edilmesidir. Tespit işlemleri yapılırken sağladığı fayda göz önünde bulundurularak tarafsız, bağımsız olarak belirlenmesi gerekmektedir. Krediye uygunluk değerleme sırasında göz önüne alınır.

Uzmanlar

Taşınmaz malın, projenin sağladığı faydayı tespit etmek, değerleme yapabilmek adına değerleme tespit şirketlerinde çalışan, konu üzerinde faaliyet gösteren fakültelerden mezun olmuş değerleme konusunda becerisini gösterebilecek, yetenekli ve kabiliyete sahip kişilere değerleme uzmanı denmektedir. Uzmanlar konu hakkında yeterli beceri için ilgili fakültelerden mezun olmaları gerekmektedir. İnşaat mühendisliği, tapu, kadastro mühendisliği, şehir, bölge planlaması, işletme, ekonomi alanında alınan eğitimleri tamamlamış, uzmanlık içinde 3 yıllık tecrübeye sahip olmaları gerekmektedir.

Uzmanların yapacakları değerlemeler mevcut piyasaya hitap edeceği için, objektif tarafsız ve bağımsız olarak çalışmaları gerekmektedir. Aynı alanda ikinci bir işte çalışmıyor olmaları gerekmektedir. Yapılan işin hassasiyeti kavrayan kişilerin bulunması gayrimenkul değerleme adına sağlanmış bir artı demektir.

Değerleme Raporu ile Kullanıldığı Alanlar

Alınan her malın ve hizmetin bir bedeli bulunmaktadır. Gayrimenkullerin alımı, satışı, öneminin belirlenmesi, tespit edilmesi sektör için; piyasanın belirlenmesi, pazarı adına önemlidir. Güvenilir kişi, şirketler vasıtasıyla taşınmazın reel değerleri tespit edilmesi ve rapor edilmesi gerekmektedir. Belirlenen değerleri; alış, satış, kiralama işlemlerinde kullanılmaktadır. Yabancı kaynak kullanımında, teminat olarak gösterilip uzun vadeli kredi kullanımında, açık artırmada, sigorta. vergi gibi devlete sağlanacak gelirlerin tespitinde kullanılan rapor yarar sağlamaktadır.

Şirketlerin birleşmelerinde, gayrimenkullerin devir işlemlerinde kullanılan rapor gayrimenkul değerlerin tespiti için önemlidir. Piyasada büyük bir payı olan gayrimenkulün değerlerin tespiti, her anlamda önem arz etmektedir. Ülkemizde bu alanda, uzmanların yeterliliklerini denetleyen, işin yetki, sorumluluklarının belirten kurum, Serbest Piyasa Kurumu (SPK)dur. Doğru, güvenilir, net bilgiler için yasal düzenlemeler sağlamaktadır.

Medya İrtibat: 0532 312 0116 – 0252 4133090

Gayrimenkul Değerleme

DMCA.com Protection Status

One Reply to “Gayrimenkul Değerleme”

Bir yanıt yazın