Marmariste Kiralık Ev Fiyatları

Kiralık Ev Fiyatları Artıyor

Kemal Gönenç Marmariste kiralık ev fiyatları artışının devam ettiğini ve gelecekte herhangi fiyat gerilemesinin beklenmediğini belirten açıklama yaptı. Sektörel olarak uzun zamandır şikayetler olduğunu okuyoruz.  Özellikle Marmaris kiralık evler hakkında sektör bazında sıkıntı yaşanıyor. Yapısal sorun kaynaklı, konut arzında daralma yaşanıyor. İnşaat yapabilecek parsel kalmadı. Bu nedenle 2+1 yeni daireler 15-25.000-TL ikinci el konutlar ise asgari 10.000-Türk Lirası aylık ödeme seviyesinden başlıyor.

Kiralık Ev

Muğla ve Marmariste kiralık konut bulmak isteyen vatandaşlarımız kiraların çok yüksek olduğunu söylemektedir. Özellikle merkez ve diğer yakın çevre mahallelerinde kira tutarları yüksek bulunmaktadır. Doğrudur. Son yıllardaki yıllık kira bedellerinin sürekli tırmanışta olduğu görülmektedir. Bize göre sorun çok yönlü olmasına karşın basittir. Nitekim basında Emlak Haberleri konuya sık sık yer veriyor.

Neden?

Sorunun karşılığı ekonominin en temel denkleminde, arz talep ilişkisindedir. Örneklemeyi anlaşılır olması amacıyla günlük yaşantımızdan verelim. Marmaris pazarında, bir kamyonet yeşil biber sunulduysa fiyatı 40-TL, on kamyon ayni ürün pazarda satılırsa 5 liraya satılır. Akşama doğru fiyat daha da düşer. Komşunuz sizinle ayni özellikte daireyi 1000-TL aylık ödemeyle kiraya verdiyse, sizin için geçerli kira bedeli tayin edilmiştir. Referansı sağlam aileye 9.000-TL verebilirsiniz. Bu konut sahibi evini 4000-TL kiraya verir mi? Vermez.

Kiralar yükseldi.

Evet yükseliyor. Görünüme göre yükselmeye devam edecek. Kiraların yükselmesi yanı sıra kiralama koşulları da değişiyor. Noterden Tahliye taahhütnamesi, yıllık peşinat, kefil, su elektrik aboneliklerinin kiracı adına yapılması, en önemlisi referans talep edilmeye başlandı.

Peki Kiralar Ne Zaman Gerilemeye Başlar?

Güzel soru. Mucbir Sebebler ( deprem, savaş, sel felaketi ve benzeri nedenler) haricinde arz talep dengesinin değişmesi gerekir. Sınırlı, kıt olan konut arzının gelişme yönünün daralmadan genişlemeye, yani tersine yönelmesi gerekir. Talep yönünün tersine hareketlenmesi olmalıdır. Yani; piyasada bol kiralık ev olmalı, böylesi tipte taşınmazlara ilgi gösterecek kiracı sayısının ilgisinin azalması, yeni fiyatı oluşturur. Bu fiyat, önceki dönemin, yani bugünün fiyatlarının gerisine düşer. Peki bu nasıl olacak? Görünürde böyle bir şey şartlar değişmedikçe mümkün olmayacağıdır.

Kiralık Ev Fiyatları

Enflasyon her şeyi olumsuz etkiliyor. Konut kredisi faiz oranları günden güne artıyor. Kredili satışlarda hareketlenme yerini beklentiye bıraktı. Aylık 10.000-TL kira ödeyen ailenin bütçesine uygun evi, satın alarak yatırım yapması avantaj sağlar. Aslında kiraların artışı, kiracıları konut sahibi olmaya motive ediyor. Ancak; Marmariste satılık ev fiyatları sabit değil. Kiralık ev konusunda örnek verdiğimiz mekanizma benzer biçimde çalışıyor. Yeni konutlarda aylık 15-25.000 ikinci el taşınmazlarda 10.000-18.000-TL seviyelerinde. Bu durumda evini alan kiradan kurtuluyor.

Faiz Oranları Enflasyon Döviz Kuru

Türkiye’de yaşam daha çok güncele, günlük yaşama endeksli gidiyor. Tasarruf yapmak, özveri gerektirir. Fakat, öncelikle hedef belirlemek, planlama yapmak, stratejik düşünmek gerekir. Genellikle kimse ailesi ve kendisi için, gelecek planları yapamıyor. Yıllar su gibi geçer, gider. Yirmi yıl kiracısı olduğun gayrimenkulden tahliye edildiğinde ceketini alır gidersin. Ancak; kira öder gibi ödeme koşullarıyla konut alabilirsen, ayni süre sonunda evin sahibi olursun. Eskiden böyle bir uygulama yoktu.

1923 yılında Cumhuriyet ilan edildi. Planlı ekonomiye geçiş 1960 yılında Devlet Planlama Teşkilatının kurulmasıyla, beş yıllık planlarla geliştirildi. Ne mutlu ki, artık Master planlar yapılan, Türkiye’de planlı ekonomi var. İyi ya da kötü, beğen beğenme ama var. Ailenizde olsun. Olmalı. Bizden önermesi, kiralar yüksek diye sızlanmak, homurdanmak yerine, artık; çözüme yönelik adımlar atacak kararlılık ve vizyonu oluşturma zamanıdır. Ahirette iman, dünyada mekan demiş büyüklerimiz. Dileriz Marmariste eviniz olsun. Yaşamınız sağlıkla  tatil gibi olsun.

Medya İrtibat: 0532 312 01 16

 

One Reply to “Marmariste Kiralık Ev Fiyatları”

Bir yanıt yazın