Marmariste Kiralık Ev Fiyatları

Kiralık Ev Fiyatları

Marmaris Kiralık Konut Fiyatları Artıyor

Muğla Gönenç Emlak Şirketi Marmariste kiralık ev fiyatları sürekli artış gösteriyor tezinin doğru olduğunu ve kiracı profilinin öne çıktığını açıkladı. Sektörel olarak uzun zamandır şikayetler olduğunu okuyoruz. Özellikle Marmaris kiralık evler hakkında sektör bazında sıkıntı yaşanıyor. Yapısal sorun kaynaklı, konut arzında daralma yaşanıyor. İnşaat yapabilecek parsel kalmadı. Kiralık ev bulunamıyor.

Sorun Yapısal

Muğla ve kiralık konut bulmak isteyen vatandaşlarımız ev kiralarının çok yüksek olduğunu söylemektedir,. Marmaris merkezi ve diğer mahallelerinde kira tutarları yüksek bulunmaktadır. Doğrudur. Son yıllardaki yıllık kira bedellerinin sürekli tırmanışta olduğu görülmektedir. Bize göre sorun çok yönlü olmasına karşın basittir. Neden? Sorusunun karşılığı ekonominin en temel denkleminde, arz talep ilişkisindedir. Örneklemeyi de anlaşılır olması amacıyla günlük yaşantımızdan verelim. Marmaris pazarında, bir kamyonet yeşil biber sunuldu ise kg fiyatı 30-TL, on kamyon ayni ürün pazarda satılırsa 10-TL satılır. Akşama doğru fiyat daha da düşer. Basit tanımıyla arz talep fiyatı belirler yaklaşımı.

Kiraları Kim Belirliyor?

Elbette piyasa belirliyor. Komşunuz sizinle ayni özellikte daireyi 6.000-TL aylık ödemeyle kiraya verdiyse, sizin için geçerli kira bedeli tayin edilmiştir! Referansı sağlam aileye siz de ayni fiyatla verebilirsiniz. Bu konut sahibi evini 4.000-TL kiraya verir mi? Vermez. Kiralar yükseldi. Evet yükseliyor. Yükselmeye de devam ediyor. Kiraların yükselmesi yanı sıra ev kiralama koşulları da değişiyor. Noterden Tahliye taahhütnamesi, yıllık peşinat, kefil, su elektrik aboneliklerinin kiracı adına yapılması, en önemlisi de referans talep edilmeye başlandı.

Peki Kiralar Ne Zaman Gerilemeye Başlar?

Güzel soru. Mucbir sebepler ( deprem, savaş, sel felaketi ve benzeri nedenler) haricinde arz talep dengesinin değişmesi gerekir. Sınırlı, kıt olan konut arzının gelişme yönünün daralmadan genişlemeye, yani tersine yönelmesi gerekir. Talep yönünün de tersine hareketlenmesi olmalıdır. Yani; piyasada bol kiralık ev olmalı, bu evlere ilgi gösterecek kiracı sayısının ilgisinin azalması, yeni fiyatı oluşturur. Bu fiyat, önceki dönemin, yani bugünün fiyatlarının gerisine düşer. İyi de, bu nasıl olacak? Görünürde böyle bir şey şartlar değişmedikçe mümkün olmayacağıdır. Konut kredisi faiz oranları günden düne düşüyor. Peşinat %25’den %20’lere düşürüldü. Kredili satışlarda hareketlenme hissediliyor. Aylık 1000-TL kira ödeyen ailenin bütçesine uygun evi, satın alarak yatırım yapması avantaj sağlar. Aslında kiraların artışı, kiracıları konut sahibi olmaya motive ediyor.

Konut Kredisi Çözüm mü?

Ancak; Marmaris satılık ev fiyatları sabit değil ki. Kiralık ev konusunda örnek verdiğimiz mekanizma benzer biçimde çalışıyor. Yolcunun trene yetişerek binebilmesi gibi, evini alan kurtuluyor. Kiradan kurtuluyor. Türkiye’de yaşam daha çok güncele, günlük yaşama endeksli gidiyor. Tasarruf yapmak, özveri gerektirir. Fakat, öncelikle hedef belirlemek, planlama yapmak, stratejik düşünmek gerekir. Genellikle kimse ailesi ve kendisi için, gelecek planları yapamıyor. Yıllar su gibi geçer, gider. On yıl kiracısı olduğun evden tahliye edildiğinde evden ayrılırsın. Ancak; kira öder gibi ödeme koşullarıyla ev alabilirsen, ayni süre sonunda evin sahibi olursun. Eskiden böyle bir uygulama yoktu.

Evi Olmayanın İşi Zor

1923 yılında Cumhuriyet ilan edildi. Planlı ekonomiye geçiş 1960 yılında Devlet Planlama Teşkilatının kurulmasıyla, beş yıllık planlarla geliştirildi. Ne mutlu ki, artık planlar yapılan, Türkiye’de planlı ekonomi var. İyi ya da kötü, beğen beğenme ama var. Ailenizde de olsun. Olmalı. Bizden önermesi, kiralar yüksek diye sızlanmak, homurdanmak yerine, artık; çözüme yönelik adımlar atacak kararlılık ve vizyonu oluşturma zamanıdır. Ahirette iman, dünyada mekan demiş büyüklerimiz. Dileriz Marmaris’te eviniz olsun. Yaşamınız sağlıkla tatil gibi olsun.

Medya İrtibat: 0532 3120116 – 0252 4133090

Kiralık Ev Fiyatları

DMCA.com Protection Status

Bir yanıt yazın