Emlakçı Komisyonu Tarifesi

EMLAKÇI KOMİSYONU NASIL HESAPLANIR?

Gönenç Emlak Şirketi gayrimenkul sektöründe sık karşılaşılan emlak komisyonu tarifesi üzerine açıklama getiren yazıyı paylaşıyor. Ne kadar komisyon öderim sorusu en baştan bilinmelidir. Satmak istediğin mülk veya aradığın gayrimenkul için araştır, ara, incele, değerlendir, bilgi edin, bilgileri karşılaştır, analiz yaparak kendi başınıza sonuçlara ulaşabilirsiniz. Bu durumda kimse sizden ücret talep etmez. Fakat, vergi levhası, ruhsatı bulunan, şirket ise Ticaret Odası’na üye, gayrimenkul danışmanlık firmasına giderek profesyonel destek istiyorsanız, alacağınız hizmetin ücreti vardır. Bu ücret fatura karşılığı talep edilir. Marmaris emlak konut piyasasında, ayakçı tabir edilen kaçak çalışanları tercih ederseniz bu konuda başınıza gelene katlanın şikayet etmeyin demekten başka sözümüz olmaz.

Genellikle Marmaris satılık daire piyasasında ev almak, satmak veya da kiralamak isteyen kişiler genellikle işlerini garantiye almak için gayrimenkul danışmanına başvurarak hizmet alır. Dolayısı ile ortaya emlakçının komisyonu nasıl hesaplanır sorusu çıkar. Bu sorunun yanıtına gelmeden önce dikkat edilmesi gereken birkaç husustan bahsetmekte fayda vardır.

Öncelikle yapacağınız gayrimenkul alım, satım veya kiralama işlemlerinizin işleyiş sürecinde  sözleşme hazırlanır. Bu hazırlanan sözleşme mal sahibi, gayrimenkul danışmanı ve alıcı kişinin haklarını korur. Örneğin  ev satın alacaksınız, kredi işlemleri sürecinde peşinat vermeniz gerekiyor. Vereceğiniz peşinat mal sahibi açısından  güvencedir. Kredinizin çıkmaması durumunda mal sahibi beklediği sürenin belli bir karşılığını almayı talep edebilir. Aynı şekilde emlak danışmanı da verdiği hizmet bedelini her iki taraftan da isteyebilir. Genellikle peşinatlar emlak danışmanında korunur. Gelişen duruma göre  hakem görevi gören almak danışmanı işin gereğini gelişmeler doğrultusunda yerine getirir. Peşinat aynı zamanda alıcı için de avantajdır. Çünkü böylece almak istediği mülkün satışını bekletme hakkına sahip olur.

Emlakçı Komisyon Hakkı

Alım, satım ve kiralama işlemi yapılacak olan gayrimenkule göre alınacak komisyon bedelleri de değişmektedir. Serbest piyasa uygulaması yapılıyor olsa da bu işlerin resmi bir boyutu vardır ve kurumsal olarak çalışan gayrimenkul danışmanlık ofisleri resmi boyutunda işlem yaparlar.

Emlak danışmanınız sizin için verdiği hizmet boyunca ne gibi talepleri olduğunu sözlü olarak belirtir. Yukarıda da bahsi geçtiği üzere yapılacak olan sözleşmede emlak danışmanının alacağı komisyon bedeli de madde olarak eklenmektedir. Ayrıca danışmanınız her iki tarafında imzasının bulunduğu bir emlak danışmanlık hizmeti sözleşmesi imzalamanızı isteyebilir.

Gayrimenkul Türüne Göre Komisyon Bedelleri

• Arsa alım satımlarında gayrimenkul danışmanının %10 a kadar komisyon talep etme hakkı vardır. Ancak genellikle %2-3 oranında komisyon üzerinde anlaşma sağlanır.
• Ev, işyeri ve dükkan gibi yerlerin alım satımlarında %3 oranında komisyon hakkı olan danışmanınız bu bedeli her iki taraftan da isteme hakkına sahiptir.
• Herhangi bir mülkün kiralanması durumunda, kira bedelinin 1 aylık miktarı oranında danışmanınız komisyon alma hakkına sahiptir. Mülk sahibinden talep edilmez. Konut kiralamada tek taralı komisyon alınır. İşyeri kiralamalarda ise; bir yıllık kiranın %10’u kiracıdan, %5’i iş yeri sahibinden talep edilir.

Güvenli alışveriş önemlidir. Hizmet almadan önce tarifeyi sorunuz.

İrtibat: 0532 312 01 16

One Reply to “Emlakçı Komisyonu Tarifesi”

Comments are closed.