Selimiye Emlak Konut Piyasası Çıldırdı

Selimiye Emlak Konut

Selimiye Emlak Konut

Ekonomist Kemal Gönenç Muğla Marmaris Selimiye emlak konut piyasası çıldırdı ve sunulan yüksek fiyatlar yatırımcıları şaşırttı açıklaması yaptı. Son yılların gözdesi olan Selimiye mahallesine  popüler sanatçılar, sinema yıldızları, iş adamları, yabancılar bölgeye yerleşmeye devam ediyorlar. Zaten yatçılar zaten uğrak yeri ve mesken olarak  burasını çoktan benimsediler. Talebin sürekli yükseliyor olması elbette fiyatların zirve yapmasına neden oldu. Elektronik ortamda fiyatlar izlenebilir.

Selimiye Neden Tercih Ediliyor?

Turistik köye kimler gidiyor?  Yanıtımız oldukça basit, herkes diyebiliriz. Coğrafi yapısı, doğal görünümü ile huzurun hakim olduğu Selimiye mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Özellikle emekliler, yatçılar, tatilciler, günü birlik tatil yapanlar yıllardır bu beldeye yerleşmeye odaklandılar.  Yatırımcılar ise her durumda ilgi gösteriyorlar. Elbette geçmiş dönemlerin yatırım fırsatları  her ne kadar kalmadıysa da talep canlı.

Esasında yatırım treni kaçtı. Zamanında hızlı karar vererek yatırım yapanlar kazandılar. Örneğin 30 yıl önce bir motosiklet vererek, bugünkü değeri 500.000-USD olan 2500m2 deniz manzaralı arsa parselini muhtar senediyle almak mümkündü. Elbette bunlar artık yatırım efsanesi oldu. Yine de bugünün olanaklarına göre fırsat sayılabilecek olanaklar çıkabiliyor.

Selimiye Emlak Konut Piyasasının Durumu

Birbirini izleyen aşamalar Selimiye’nin 30 yıla yakın süren imar tarihidir diyebiliriz. Kendi tarihi ise, yüzyıllar öncesine dayanır. Son yılların yatırım açısında oldukça dikkat çeken geçmişin Köyü bu günlerin Mahallesi Selimiye hızla gelişiyor olmasıdır. Yaşanan canlılık piyasaya yansımış ve yüksek fiyatlı taşınmazların daralan hacimde işlem görmesi izlenmektedir.

Selimiye Emlak

Satışların azalmasına karşın fiyatlarda gerileme görülmüyor. Kaçak durumda olan yapılar İmar Barışı sayesinde yıkımdan kurtuldu. Ruhsatlı veya kayıt belgesi olan yapılar kolaylıkla satın alınabiliyor. Eğer imar durumu 30 yılda yaşadıklarını devletin ve yerel yönetimlerin göstereceği irade ile hızla gelişseydi her şey daha başka olurdu. Peki imar durumu hangi aşamalardan geçti bakalım.

Selimiye İmar Durumu

Birinci Evre 1989 Kadastro çalışmaları ile Selimiye gayrimenkul satışlarında hareketlenme başladı. Muhtar senedi belgesiyle yapılan satışlar, resmi devlet tapuları ile yeni nitelik kazandı. Bilindiği gibi Muhtarlık senediyle kişi, toprağın kullanım haklarına sahipliğini ifade ediyordu. Mülkiyet devlete aitti. Veraset olanakları intikali mümkün kılıyordu. Tapulama işlemi nerede ise tamamlandı. Güvenli alışveriş yapmak sağlanmış oldu.

İkinci dönem; Datça Bozburun Plan Hükümlerine tabi olan Selimiye imar çalışmalarındaki gelişmelerdir. Muğla İl Özel İdare müdürlüğü ‘nün çıkarmış olduğu G.D.Y.K. (Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşulları) kritere uygun tarla, arazileri konumunu arsa statüsüne getirdi. 2008- 2014 arasına geçerli bu dönemde yasal inşaat ruhsatı alınarak; Y.K.İ.B (Yapı Kullanma İzin Belgesi) oturma müsaadesi olan konut, işyerleri tipi yapılaşma yaşandı.

Yeni Süreç; artık, resmi tapusu bulunan yerler 1/25.000 ölçekli revizyon imar planı onaylanması ile, Selimiye’nin imarında önemli mesafe alındı. İl Özel İdare Müdürlüğü 30 Mart seçimleri ardından kapatıldı. Muğla Büyük Şehir ilan edildi. Selimiye’de inşaat ruhsatı ve benzeri yetki sorumlulukları Marmaris Belediyesi ‘ne verildi.

Selimiye Emlak Konut Piyasası Çıldırdı

Arsanızı satmak ya da arsa almak istiyorsanız İ.D.B (İmar Durum Belgesi) almak işinizi kolaylaştırır. Belediyeden mülk sahiplerinin bu belgeyi alması mümkündür.. Bunun için, tapu sureti, röperli çap, dilekçe yeterlidir. Bir yıl geçerlilik süresi olan belge arsanızın değerinin, teknik durumunun belirlenmesinde önemlidir. Parsel satın alırken bu belgenin temini, konutlarda ise tapu yanı sıra iskan ruhsatının sunulması rayiç değeri tespitinde önemli rol oynar. Piyasada satış fiyatları maalesef reel gerçeklikten uzak ve çılgın seviyelerdedir. Bu nedenle turizm sezonu boyunca alıcılar araştırma yapar. Satış teklifleri pazarlıklar kış mevsiminde olur. Bu gelenek hala devam ediyor.

Gönenç Emlak Şirketi

Firma Selimiye satılık arsa ilanları hakkında bilgileri ayrıntılı olarak resmi sitesi üzerinden 30 yıl boyunca sundu. Şirket arşivinden 2008 yılından beri sadece Selimiye için arsa, arazi, konut ve imara yönelik gelişmeleri duyurduk 2024 yılında 30 yıldır devam eden profesyonel danışmanlık faaliyetine son verdik. Şirketin kurucusu ve yazım ekibi arkadaşlarımızla emekli olarak hobi tadında deyimlerimizi arşiv desteği ile sektörle paylaşıyoruz. Bilginin paylaştıkça zenginleştiğine inanarak söylediklerimizi artık yazıyoruz.

Medya İrtibat: 0532 312 01 16

Selimiye Emlak
Yazar

Bir yanıt yazın