2/A Arazi ve Satışı Açıklandı

2/A Arazileri Nedir ve Satışı Nasıl Yapılır?

Muğla Marmaris Gönenç Emlak Şirketi 2/A arazi ve satışı açıklandı yazısında merak edilen gayrimenkul sektörü sorularını yanıtlamaya devam ediyor. 2/A arazisi orman sınırları dışında yer alan bu sınırlar dışına çıkarılacak olan yerlere denilmektedir. İşlemler 6831 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının a bendine göre Hazine adına yapılmaktadır. İşte bunlara 2/A arazisi deniliyor.

Söz konusu alanlara nakil kararı alınabilmektedir. Nakil kararı alınan alanlar arasında devlet ormanları ya da yanında bulunan köylerdeki halkın bir kısmı veya tamamının yerleştirilmesi yapılmaktadır. Belirtilen kişiler devlet tarafında korunur. Hakları fazlası ile verilir. Bu yerlerdeki hak sahipleri başvuru veya doğrudan satış yapabilmektedir. 2/A arazisi satışı  o bölgede olan kişiler ile oranın sahibi olarak görünen kişiler hak sahibi olarak geçmektedir.

2/A Arazilerinin Satışı

Kişiler sahip oldukları hak ile kanunun yürürlüğe girmesi ile beraber 1. fıkra dahilinde ki kişiler 6 ay süre içerisinde 2. fıkra kapsamında olanlar ise güncelleme listelerinin açıklanması ile kadastro tarihinin netlik kazanması ile 8 ay süre içinde idareye başvuru yaparak yerlerinin satılmasını isteyebilir.

Bunun dışında sahip olunan haklardan bir tanesi de direk olarak satılacak olan malların satılacak değeri, o zamanki rayiç bedelinin %70 yapmaktadır. Hak sahibi olan kişiler satış amaçlı başvuru yapabilir. Başvuruları yaptıktan sonra çok uzun süre beklemelerine gerek kalmayacaktır. Çünkü işlemleri başvuru yaptıkları tarihten itibaren en geç 6 ay içerisinde sonuçlanacaktır. Gayrimenkul yatırımı açısından girişimde bulunmak değerlidir.

2/A Arazisi Hakkında

2/A arazisi olan kişilerin korkmalarına gerek yok. Bunun nedeni devlet bu arazisi olan kişilerin haklarını vermektedir. Bu araziler için kanunlar bulunmaktadır. Kanunlar dahilinde hak sahipleri arazilerini satabilmektedir. Hak sahipleri arazilerini satmak için ilgili makamlara başvuru yapmalıdır. Başvuruların sonucu ise en kısa sürede alınmaktadır. Sonucu almak üzere en fazla 6 ay beklenmektedir.

Araziyi satmak amaçlı başvuru yapıldığında satışı kabul edilen arazilerin ödemeleri taksitli olarak ya da nakit olarak yapılabilmektedir. Ödeme şekillerine göre indirim uygulanmaktadır. İndirim miktarları ise şu şekildedir.
• Tamamı ödenecek miktar için %20
• Yarısı ödenecek tutar için %10 şeklindedir.

Medya İrtibat: 0532 3120116 – 0252 4133089.