Emlak Sektöründe Son Durum

2017 Yılı Piyasanın Görünümü

Gönenç Emlak Şirketi Türkiye Marmaris emlak sektöründe son durum ve geçen yıldan gelen gelişim yönü üzerinde değerlendirme yansıtan içeriği paylaşıyor. Yazıyı incelerken geçtiğimiz yıl bir milyon adet üzerinde konut satıldığını anımsatalım. TUİK verilerine göre bu yıl da 1.000.000 konut satış seviyesinin aşılacağı ön görülmektedir. Konut piyasası ekonomik canlılık içinde önemli yer almaktadır. Ancak kiralık konutlar konusunda ayni şeyleri söylemek mümkün değil. Arz daralması nedeniyle sıkıntı artarak büyüyor.

Emlak Sektörü

Geçtiğimiz Temmuzda yaşanan darbe girişiminin ardından gayrimenkul sektörüne hareketlilik getirmek amacı ile sektör dernekleri ve GYO ile beraber gerçekleştirilen kampanyayla Emlak Konut projelerinde yaklaşık %20 oranlarında indirimlere gidilmişti. Bankaların da konut kredisi faiz oranlarını indirmesi ile konut satışları biraz olsun kendini toparlamıştı. Yeni yılla beraber gayrimenkul sektöründe de iki yeni gelişme yaşandı. Birincisi iki sene satmama sözü ile bir milyon dolar değerindeki gayrimenkul alımlarında vatandaşlık verilmesidir. İkinci olarak da bu kampanyanın tekrarlanacak olmasıdır. Şubatta başlayacak olan ikinci kampanyada 120 ay 0.40/0.50 oranları ile, 240 ayda 0.75/0.85 vadeler ile konut satışının gerçekleştirilecek olmasıdır.

Piyasanın Durumu

Dükkanlarını kapatmak zorunda kalan ve ellerindeki ürünleri maliyeti oranında ellerinden çıkarmak isteyen esnaf çok sık başvurduğu yöntemler arasında ‘’zararına satışlar ya da kapatıyoruz’’ yöntemidir. 2008 yılından beri en çok satış 2011 senesinde olmuştur. Emlak sektöründe son durum ise pek açıcı değil. 2015 ve 2016 seneleri konut satışında en zor geçen 2 yıl olmuştur. Bunun nedeni ise siyasi, ekonomik ve güvenlik sorununun çok olmasından kaynaklanmaktadır. Siyasi verilerin ve ekonominin uygun zamanlarda dahi 0.40 ya da 0.50 konut kredileri verilemedi. Emlak sektöründe asıl belirleyici olan şey, orta geliri olan vatandaşların konut alımına yöneleceği ortamı yaratmak olacaktır. Nitelikli konut projelerin ve emlak konut GYO emlak fiyatlarının orta gelirli vatandaşa hitap etmeyen büyük şehir piyasalarında kullanılacak konut kredilerinde eğer bu oranlar belirlenmiyorsa satışı konut kredilerine bağlı orta ve küçük ölçekli firmaların durumuna ne olacak peki?

Marmaris Emlak

Sonuç olarak, yapılan bütün bu girişimler elbette, emlak piyasasına bir satış potansiyeli de kazandıracaktır. Umarım ülkemizin ekonomik, güvenlik ve siyasi bütün sorunları giderilir de, tam olarak adalet ve demokratik bir ortam sağlanarak bütün bu yapılanlar hep kalıcı olur. Bundan bütün ülke nasiplendiği gibi Marmaris’te kendi payına düşeni alır. Çünkü Marmaris ve benzeri tatil beldeleri turizm ile ayakta kalabilen yerlerin bu tür yapılanmalara oldukça ihtiyacı var. Geçimini büyük oranda turizmden sağlayan bu yerler otel, apart otel, tatil köyleri, kiralık yazlıklar sayesinde turistlere hizmet verebilmektedir.

Medya İrtibat: 0532 3120116 – 0252 4133090

Emlak Sektöründe Son Durum
Yazarlar

Bir yanıt yazın