Apartman ve Site Yönetimi

Kat Mülkiyet Kanunu apartman ve site yönetimi uygulaması maalesef önemli olan birlikte yaşama hakları için yetersiz kalıyor. Marmaris satılık daire alırken bu konuyu incelemeden karar vermeyin. Genel anlamda içinde yaşanılan konutların tümünün kat mülkiyetinin tesis edilmiş olması gerekir. O zaman adaleti arama hakkı da yönetim kararları ile güvenceye alınmış olur. Marmaris emlak piyasasında gelen şikayetlerde; ayni apartmanda yaşadığı halde yıllarca otomat merdiven aydınlatma ücretini payı oranında ödemeyen çok. Oysa yönetim var ise icra yolu ile talep edilebilir. Bu konuda önemli oranda adaletsizlik, keyfi davranış var. Herhalde yeni nesil belki bizim gibi yaşamaz. Gayrimenkul sektörü yeni dönemi çare olu mu? Belki. Bu yazımızda  uygulama konusunu ele aldık.

Tevkifatı Uygulaması

Apartmanın, sitelerin yönetimlerine KDV tevkifatı uygulaması son derece detaylı  konu olması, aynı zamanda insanların hata yapmaktan kaçındıkları  konudur.  Özellikle site yönetimlerine hizmet veren firmaların da tereddütte kaldıkları görülür. Hangi durumlarda KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağını bilmek için kesinlikle yasal mevzuat hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Tevkifatın uygulanabilmesi için öncelikle hizmet alan kişi veya kurumların mükellef olması gerekmektedir. Eğer ortada KDV mükellefiyeti yoksa o zaman kesinlikle KDV tevkifatı uygulanamaz. Örneğin; mükellefiyeti olmayan  site veya apartmana güvenlik hizmeti veriliyorsa bu durumda tevkifat uygulaması yapılamaz.

Tevkifatı Hakkında

Konunun ne kadar kapsamlı, geniş  olduğunu bilen herkes mutlaka resmi kurumlardan bilgi almalıdır. Veya profesyonel meşavirden gerekli bilgileri almalıdır. Yapılacak deneyimlerinde  yükümlülükleri olduğunu bilmediğinden gerekli işlemleri yapmamış olan kişiler çok ciddi sorunlar yaşayabilir. Her türlü site veya binaya uygulanabilen KDV tevkifatı uygulamaları özellikle site yöneticileri tarafından incelenmelidir. Mutlaka gerekli kurallara tam uyum sağlanmalıdır. Yöneticilik yaptıkları sitenin veya apartmanın KDV mükellefiyeti olan herkes mutlaka tevkifat konusunda özenli olmalıdır.

Tevkifat Ne Demektir?

Günümüzde halen birçok sitede veya apartmanda KDV mükellefi olmasına rağmen tevkifat konusu hakkında yeteri  bilgi sahibi olunmadığından kendilerine tanınan haklardan faydalanamaz. Gelir vergisi yönünden, katma değer vergisi yönünden, birçok kaynaktan gerekli bilgileri bulabilmek mümkündür. Resmi kurumlar ile sorun yaşamak istemeyenler konuyu araştırmalıdır. Günümüzde yasal olarak uygulanan sistem devletin aldığı KDV’yi sadece satıcıdan almak yerine, ödemelerin düzgün olması için hem alıcı hem de satıcı arasında bölüştürmesi anlamına gelmektedir. Sitelerde KDV tevkifatı uygulaması hakkında uzmanların yardımlarını almak her zaman yaşanacak olan risklerin de yok olması anlamına gelmektedir.

İrtibat : 0532 312 01 16

Marmaris Emlak Haberleri

DMCA.com Protection Status