İmar Barışı Süresi Uzatıldı mı?

İmar Barışı

Türkiye Yasayı Benimsedi

Gönenç Emlak Şirketi yakından izlediği Marmaris Gayrimenkul piyasasında İmar Barışı Süresi Uzatıldı mı duyurusunun olumlu karşılandığını açıkladı. Sektörde; Revizyon Planı, Toprak Kanunu, Kentsel Dönüşüm, EKB, İmar Barışı son yıllarda hızlı  çalışmanın devam ettiğini gösteriyor. Kaçak yapı yoğunluğu bulunan Selimiye Emlak piyasasında yasadan yararlanma yönünde müracatlar dikkat çekiyor. İmar Barışı Süresi uzatılması ilginin yoğunluğu nedeniyle gerçekleşti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, afet riskini göz önünde bulundurarak Eylül 2018’da yapılara yeni düzenleme getirdi. 31/12 2017 tarihinden önce yapılmış yapı mevzuatına uygun olmayan yapıları sisteme kaydetmek amacıyla imar barışı yürürlüğe kondu. Yapı kayıt belgesi alındığı takdirde, yapılara tapu alınabilecektir. Malikler istedikleri takdirde kat mülkiyeti için başvurabilecekler. 31.12.2018 tarihinde bitmesi planlanan başvurular yoğun talepler üzerine 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı. Harçlar ise 30 Haziran 2019 tarihine kadar ödenebilecek.

İmar Barışına Kimler Başvurabiliyor?

* Hazine arazisi üzerine yapılmış gece kondu sahipleri,
* Kat irtifak tapusu bulunan mülk sahipleri,
* İmar izni ve planına aykırı şekilde kat çıkan veya daire yapan yapı kooperatif sahipleri,
* Evinin bir bölümünü ticari maksatla kullanan şahıslar, her bölüm için ayrı ayrı başvuracaklar,
* Yapının bağımsız bölümüne sonradan ekleme yapan mülk sahipleri belirtilen süre içinde yapı kayıt belgesi almak üzere başvurabiliyorlar.

İmar Barışına Kimler Başvuramıyor?

* Üçüncü kişileri ait yapılarda ikamet edenler,
* Hazineye ait sosyal donatı arazisine gece kondu inşa edenler,
* 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda yapısı bulunanlar yapı kayıt belgesi için başvuramazlar.

Kayıt Başvurusu

Yapı kayıt belgesi için yapı sahiplerinden;
– Cep telefon numarası, e-mail adresi,
– Yapının bulunduğu adres, kapı numarası açıkça belirtilecek.
– Mevcut yapının/yapıların dış cephe ve iç cephe ölçüleri, arsa payları, yapının dıştan çekilmiş fotoğrafları isteniyor.

Başvurular e-devlet üzerinden yapılıyor. Başvuru tamamlandıktan sonra cep telefonuna ne kadar harç yatırılacağını gösteren mesaj geliyor. Mesajda hangi bankalara yatırılacağı belirtiliyor. Harç yatırıldıktan sonra e-devlet üzerinden yapı kayıt belgesi oluşturuluyor. 30 Haziran’dan sonra bakanlığın yapacağı yeni açıklamaya göre tapu başvuruları yapılabilecektir.

İmar Barışı Neler Getiriyor?

İmar barışı emlak piyasasına rahat nefes aldırdı. Kaçak yapılara kesilen para cezaları, yıkım kararlarının iptal edilmesi konut piyasası üzerinde olumlu etki oluşturdu. Binaların değerleri de arttı. Böylece mülk sahipleri, su, elektrik, doğalgaz bağlatabiliyorlar. Kiraya vermeler veya alım/satımlar daha kolay yapılacak. Belge yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüme kadar geçerli olacaktır. İmar Barışı Süresi uzatılması nedeniyle, müracaatınızı son güne bırakmamanızı öneriyoruz.

Medya İrtibat: 0532 3120116 – 0252 4133090

İmar Barışı
Marmaris Haber

DMCA.com Protection Status