Konut Satışları Ne Durumda

konut-satislari

konut-satislari

Piyasadan Haberler

Gönenç Emlak Şirketi danışmanlık hizmeti verdiği gayrimenkul sektöründe konut satışları ne durumda sorusunu irdeliyor. Türkiye geneli ve Marmaris emlak piyasa hareketlerini firma düzenli olarak izlemektedir. 2018 yılından geçen yıldaki satışlara bakıldığında 1.000.000 adeti aşan ev satışı gerçekleşmesine karşın arz fazlasının olduğu görülüyor. Bakalım.

Konut satışları

Yüzdelerine bakıldığı zaman da görüldüğü üzere geçen yılın aynı dönemine göre toplam  satışı %1,9, ipotekli konut satışı ise %25 oranında düşmüş durumda. Özellikle kentsel dönüşüm ile birlikte insanlar artık yalnızca barınma ihtiyaçları için değil aynı zamanda yatırım amaçlı da emlak satın almaya başladı. Birkaç yıl içerisinde İstanbul, Ankara gibi büyük şehirler başta olmak üzere pek çok farklı şehirde konutların satış oranları çok ciddi oranda arttı. Yurt içi ve yurt dışında meydana gelen gelişmeler sonrasında ise 2015 yılının sonlarına doğru bankaların faiz oranlarında yükselmeler meydana gelmeye başladı. Birçok kişi bu durumun geçici olduğunu ya da konutların satışları yansımayacak diye düşündüler.

Satışlar Düşüyor

İlk zamanlar bu düşünce doğru olsa da sonrasında bankaların sunmuş olduğu yüksek faizler ev alacak kişileri ciddi anlamda zorlamaya başladı. Böyle olunca da konut satışları yapılan araştırmaların sonrasında da görüldüğü üzere bir sene öncesine göre çok daha yüksek olan oranlar hızlıca düştü. Satışlarının düşmesinin bir diğer nedeni ise pek çok ev sahibinin satışa sunduğu evleri olması gerekenden yüksek fiyatlara vermek istemesi. Yani birkaç sene öncesine göre pek çok yerdeki evlerin emlak satış fiyatları %100’den fazla arttı. Buna etken ise evlerin satılacağı yerlerde olacağı söylenen projeler oldu. Şimdilerde ise firmalar yeni konut projeleri ile insanların uygun fiyatlara ev sahibi olması adına çalışmalarına devam ediyor.

Yerel Konut Piyasası

Türkiye emlak sektöründe yaşananlar Muğla çevresi ve Marmaris piyasalarında farklı görünmüyor. Özellikle tatil evleri satışlarında, fiyatların yükselmesinden kaynaklanan gerileme yaşanıyor. Satış fiyatlarının artmasında en önemli neden; konutlarda arsa payı maliyetlerinin olduğunu belirtelim. Merkezde parseller ancak dönüşüm ile kazanılabiliyor. Bu sorunu çözebilmek teknik olarak mümkün değil. Fakat unutmayalım ki; Marmaris kendi talebini yaratmaktadır. Alan her zaman kazanır. Bol şans dileriz.

Yazarın Notu: 2023 piyasa durumu ile karşılaştırma amacıyla içerik arşivden verildi.

İrtibat: 0532 312 01 16

DMCA.com Protection Status

One Reply to “Konut Satışları Ne Durumda”

Comments are closed.