Muavazaalı Gayrimenkul Satışı Nedir Ve Nasıl İptal Edilir?
Muğla Marmaris Gönenç Emlakçılık Şirketi muvazaalı gayrimenkul satışı konusunda emlak piyasasında karşılaşılan soruların yanıtlarını paylaşmaya devam ediyor. Muvazaalı gayrimenkul satışı ile Selimiye Emlak Piyasası kapsamında çok sık karşı karşıya kalınabilmektedir. Yapılan satışta daire sahibinin satış yaparken gerçek fikri dışında satış yapmasıdır. Diğer değişle hileli satıştır. Örnek olarak borçlu kişilerin borçlarına karşılık satış yapması veya bazı kişilerin miras bırakmalarını verebiliriz. Konuya ilişkin Selimiye Emlak piyasasında benzer örnekler izlenmektedir. Özellikle Selimiye Satılık Arsalar işlemlerinde özen gösterilmesi gereksinir..
Muvazaalı Gayrimenkul Satışı İşlemi
Muvazaalı kelime anlamı olarak da danışıklılık anlamına gelişmektedir. Kısacası satışın hileli olduğu adından da anlaşılmaktadır. İşlem sırasında taraflar 3. kişiyi kullanırlar. Sözleşme yaparlar fakat gerçekte sözleşmenin hiçbir satış sözleşmesi olmamasını isterler. Taraflar bu hususta anlaşma yaparlar. İşlem yapılırken en çok borçlu kişilerde rastlanmaktadır. Borçlu kişiler borçlarına karşılık evleri girmesin diye sahip oldukları evleri başkasına devrederler.
Muvazaalı Gayrimenkul Satış Türleri Nelerdir?
Muvazaalı gayrimenkul satışı için farklı türlerde işlem yapılabilmektedir. Muvazaa çeşitleri şunlardır.
- Bunlardan önemli olanın adı Muvazaa’dır. Böylesi işlem türünde hiç hüküm doğmaz..
- Başka diğer tipi ise nispidir. Böylesi tür de ise sözleşmenin arkasında başka sözleşme gizleniyordur.
- Tam muvazaa türünde sözleşmenin tamamını kapsamaktadır..
- Diğer çeşit de kısmi muvazaa’dır. Kısmi türde sözleşmenin bir kısmının kapsamaktadır. Anlatılan türe örnek olarak şunu söyleyebiliriz. Taraflar dairenin değerinden daha az ya da daha fazla fiyat gösterir.
- Son olarak da nispi muvazaa vardır. Satılacak gayrimenkulün işlemi yapılır fakat yapılmış bağış gizli tutulur.
Yapılan satış türüne göre ayırt edebilirsiniz.
Muvazaalı Gayrimenkul Satışı İşleminde Ne Yapılır?
Muvazaalı satış Türk Borçlar Kanunu tarafında düzenlenmiştir. Bundan nedenden dolayı satışın içerisinde yer alan taraflar sözleşmenin içeriğine uyum sağlar ve gerçek iradeleri ile yaparlar. Satma türünde gerçek fikirler ortaya konmaz ise işlem hükümsüz sayılır. Sözleşmeyi hükümsüz saymak için satma işlemi yapanlar, üçüncü kişi iddiada bulunabilir. İddiada bulunacak üçüncü kişinin davada hukuki yararı olması gerekmektedir. İddia sahibi üçüncü kişinin bulunduğu durum önemlidir. Çünkü dava o kişi için artık muvazaa değil muteber dava haline gelir.
İrtibat: 0532 312 01 16
One Reply to “Muvazaalı Gayrimenkul Satışı”
Comments are closed.