Tapuda Vekaleten Satış

Taşınmazlar İçin Vekalet ile Tapuda Satış Verebilirsiniz

Gönenç Emlak Şirketi tapuda vekaleten satış işlemi için nelerin gerekli olduğunu gayrimenkul alım satımı yapılabildiğini açıkladı. Normal şartlarda tapu alım ve satımlarında kişilerin tapuda bulunma zorunlulukları vardır. Ancak özel durumlarda işlemlerinizi daha kolay çözebilmek için için vekalet verebilme olanağı bulunmaktadır. Bu şekilde vekiliniz gerekli işlemleri sizin yerinize yapabilir. Ancak vekalet verebilmeniz için bu işlemi noter huzurunda yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak bu arada hemen belirtelim, artık noterde emlak satış işlemi yapılması mümkün olacaktır.

Tapu İşlemleri Esnasında Vekalet İle Satış Nasıl Yapılmaktadır?

Tapuda ki alım ve satım işlemleriniz için vaktiniz olmadığı, sağlık durumu nedenleri, adreste bulunmama veya ülke dışında olmak zorunda olunan durumlarda vekalet verebilirsiniz. Noter de vekalet yazdırıp vekile bu evrakı gönderebilirsiniz. Ayrıca konsolosluklarda da vekalet işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Tapuda vekalet ile satış, alım işlemi yapabilmeniz için dikkat etmeniz gereken hususlar vardır.

• Taşınmaz için verilen vekâlet hakkında vekile hangi derecede, detayda yetki verildiğinin bilinmesi gerekmektedir.
• Verilmiş olan vekâletin süresine bakılmalıdır.
• Verilmiş vekâletin süre, detaylı şekilde şartların belirlenmiş olması gerekmektedir.
• Vekile verilmiş olan vekâletin yer ve zamanının doğru biçimde bilinmesi gerekir.
• Vekil vekâletten azledilmiş ise bu durumun Tapu Müdürlüğüne bildirilmiş olması gerekmektedir.
• Yabancı dilde verilmiş olan vekâletin aslına uygun biçimde çevrilmiş olması şarttır.
• Vekâletlerin mutlaka nüfus cüzdanı ya da pasaporta uygun düzenlenmesi şarttır.
• Şart konulmuş vekâlet namelerde şartlara uygun hareket edilip edilmediğinin tespiti yapılması zorunluluğu vardır.
• Vekâlet namede fotoğraf bulunması şartı vardır.
• Özellikle önemli olan maddelerden birisi de vekâlet namenin verilmiş olduğu tarih ile mülkün edinildiği tarihin denetlenmesidir.
• Vekile vekalet verilirken sadece o an ki taşınmaz ile alakalı değil de sonrasında ki taşınmazların alım ve satımlar ile alakalı da işlem yapılması isteniyorsa bu hususun da detaylı şekilde maddeler halinde belirtilmesi gerekmektedir.

Tapuda Vekaleten Satış  İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm bu hususlar gereğince yerine getirildiğinde vekiliniz belirtilmiş olan taşınmazın alım veya satımı ile alakalı işlem yapma hakkına sahip olur. Elbette bu durumun tüm denetimi yukarıda da anlatılmış olan hususlar gereğince tapu personeli tarafından denetlenir. Ayrıca satıcı değil alıcı iseniz vekil tarafından yapılan işlemlerde gerekli denetimi sizin de yapmanız doğru olacaktır.

DMCA.com Protection Status