Bina Tamamlama Sigortası

Tamamlama Sigortası

Sigorta Güvencedir

Gönenç Emlak Şirketi gayrimenkul piyasasında karşılaşılan bina tamamlama sigortası uygulaması hakkında açıklama yaparak soruları yanıtladı. İzleyicilerden gelen talepler derlenerek gündeme alınan konularda paylaşım amaçlı içerikler Marmaris Emlak sektörüne sunuluyor. Yakın süreç içindeki gelişimine bakarak başlayalım.

Uygulama Nedir?

İnşaat sektörü gün geçtikçe geliştiği için inşaat firmaları da devamlı olarak yeni projeler ortaya koyuyorlar. Yaptıkları projelerin daha iyi görülmesi amacı ile maketler üzerinden satış yapan firmalar, bu görsel pazarlama tekniği ile sıklıkla kullanarak satışlarını gerçekleştiriyorlar. Daha hızlı ve görsel bir satış olanağı sunmasına rağmen bu maketlerin dezavantajları da bulunmuyor değil. Müteahhidin işi bitirmeden bırakması veya binanın satın alındığı işletmenin inşaat daha bitmeden iflas etmesi gibi durumlara karşı bina tamamlama sigortası uygulanıyor.

Gelişimi İhtiyaçlar Sağlar

11 Mart 2015 tarihli Hazine Müsteşarlığının hazırladığı yürürlüğe girmiş olan bina tamamlama sigortası, maketler üzerinden satılık ev satın alan alıcıların, satış sonrası yaşanabilecek tersliklere karşı mağdur olmaması için mecburi hale getirilmiştir. Bina tamamlama sigortasının maliyeti yapılan binanın kat sayısına, tamamlanma sürecine veya yapan şirkete göre farklılık gösterebilir. Ama maliyetin alıcıdan alınması kesinlikle yasaktır. Yaşam konforu ve refah seviyesinin yükselmesi amacı ile uygulanmakta olan bu siteme göre belediyeler, bina tamamlama sigortası bulunmayan hiçbir inşaat firmasına toprak vermemektedir.

Sigorta Dışında Kalan Durumlar

• İnşaat işletmesinin, iflas durumu söz konusu olmamasına rağmen binayı 36 ayda tamamlayamaması,
• Proje kapsamında olmasına karşın binanın konut için kullanılmaması,
• Projenin sel, deprem, dolu veya yıldırım gibi çeşitli doğa olayları sonucu bitirilememesi,
• Konutların satışında imzalanan sözleşmelerin noter onaylı olmaması,
• Nükleer faaliyetler veya kirlenme gibi olumsuzluklar,
• Savaş, ihtilal, ayaklanma gibi siyasi durumlar,
• Yangın ve su baskını gibi durumlar,
• Terör ve terör eylemlerine karşı devlet tarafından yapılan müdahaleler sonucu meydana gelen zararlar poliçe kapsamı dışındadır.

Bina Tamamlama Sözleşmesi ve Süresi

Aksi belirtilmedikçe, poliçede yazan başlama ve sona erme tarihleri olarak kararlaştırılan günlerde, öğlen 12.00’da başlar ve biter. Proje bittiğinde ve binalar alıcılara teslim edildiğinde sözleşme sonar erer. Bu protokolün bittiğine dair hususu satıcılar, sigortacıya bildirmekle mükelleftir. Bunun dışında bazı özel durumlarda sigortacı sözleşmeyi iptal edebilir ve hatta satıcıdan ek güvence ve prim talep edebilir. Bu durumlardan bazıları şunlardır; Satıcı sorumluluklarını yerine getirmez ve yanlış beyanda bulunursa, Satıcının mali durumunda ciddi çöküşler olursa, Satıcı güvenceyi sunamazsa ya da yetersiz kalırsa sigortacı sözleşmeyi iptal etme hakkına sahiptir.

İrtibat : 0532 312 01 16

One Reply to “Bina Tamamlama Sigortası”

Comments are closed.