Kodunuz Nedir?

Gönenç Emlak Şirketi elektrik su aboneliği ve Dask deprem sigortası yapılırken gerekli olan Ulusal Adres Kodunuz hakkında on iki soruyu yanıtladı. DASK yanı sıra evinizde yapılması gereken konut sigortası da önemlidir.  DASK Belgesi tapu satış işleminde ve konut kredisi kullanımında gereklidir.

Sıkça Sorulan 12 Sorul ve Yanıtları

1. Nedir Nasıl Alınır?
Türkiye sınırları içindeki tüm konutlara ait 10 haneli özel bir numaradır. Her evin, iş yerinin kendine özel  kodu vardır. Detaylı bilgi için İç İşleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
http://www.nvi.gov.tr/

2. UAVT Nedir?
UAVT, adreslerin kodlarının kayıtlı olduğu Ulusal Adres Veri Tabanı’nın kısa adıdır.

3. Evimin kodumu nasıl öğrenebilirim?
Muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca www.dask.gov.tr adresinden ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden de kodunuzu sorgulayabilirsiniz.

4. İkametgah belgesi ile poliçe üretilir mi?
Muhtarlık tarafından verilen ikametgah adresi Ulusal Adres Veri Tabanı’ndan çekilmiş bir adres yapısıdır. Oturduğunuz ev için poliçe yaptırmak istiyorsanız ikametgah belgenizde bulunan adresin bilgisi ile poliçe üretiminizi gerçekleştirebilirsiniz.

5. E-Devlet şifresi ile adresimizin kodunu öğrenebilir miyim?
PTT’den aldığınız e-devlet şifresiyle giriş yaparak oturduğunuz konuta ait  kodunuzu öğrenebilirsiniz.

6. Bukodu kişiye mi, yoksa eve mi özeldir?
Sadece bağımsız bölüme yani evinize ait özel 10 (on) haneli numaradır. Evin sahibi değişse bile adresinin kodunda değişiklik olmaz.

7. Her evin kodu kendine mi özeldir?
Evet, her evin  kendine özeldir ve ülkemizdeki tüm konutların adres kodu bulunmaktadır.

8. Zorunlu deprem sigortası için neden gerekli?
Her evin kodu kendine özel olduğundan ülkemizdeki tüm konutlara ait kodun bulunduğunu belirtelim.

9-Elektrik Su abonelik işleminde kullanılır mı?
Evet.

10. Kodu zorunlu deprem sigortası için neden gerekli?
Bilgilerinin eksik ya da farklı ifade edilişinden kaynaklanan hatalı, mükerrer poliçe üretiminin önüne geçilmesini sağlayacak sistemdir. Adresiniz üzerinde yapılacak tüm bilgi değişiklikleri (sokak, bina vb.) sistemden otomatik olarak güncellenebilir.

En önemlisi ise, herhangi bir depremde zorunlu deprem sigortalı konut hasar gördüğünde standart kod sistemi sayesinde ilgili konutun yerini belirleme hizmeti ulaştırmak kolaylaşacaktır. Bu da hasar yönetiminin daha da hızlı, etkin hale getirilmesine imkan tanıyacaktır.

11. Bu kod olmadan zorunlu deprem sigortası yaptıramayacak mıyım?
1 Mart 2013 itibariyle bütün zorunlu deprem sigortası poliçeleri Ulusal Adres Veri Tabanı üzerinden üretilmeye başlandı. On haneli kod numarası olmadan poliçe üretimi yapılamıyor. Adresinizi doğru verdiğiniz takdirde kodunuz poliçeniz üzerine otomatikman düşer. Ayrıca bir işlem yapmak zorunda kalmazsınız. Adresinizle ilgili bir hata varsa doğru adresinizi, kodunuzu muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

12. Kodumu öğrenmek için herhangi ücret ödememe gerek var mı?
Kodunuzu ücretsiz öğrenebilirsiniz.

İrtibat: 0532 312 01 16

DMCA.com Protection Status