Enerji Kimlik Belgesi | Gönenç Emlak

EKB

Enerji Kimlik Belgesi Aldınız mı?

Marmaris Gönenç Emlak Şirketi Enerji Kimlik Belgesi olamayan taşınmazların satılması veya kiralanmasını engelleyen yasanın bir süre ertelendiğini açıkladı.  Türkiye genelinde lisanslı acentelerde yoğunluk nedeniyle yapılan erteleme salgın nedeniyle tekrar aktif edilmedi.  Ancak kamu lehine avantaj sağlayacak yasa uygulanmaya başladığında mağdur olmamak amacıyla işleme başlamayı ihmal etmemek sizin menfaatinize olacaktır.

Enerji Kimlik Belgesi

Satış işlemi sırasında tapu dairesine müracaatta bilindiği gibi, kimlik, asgari beyan değer yazısı, DASK ve fotoğraf isteniliyor. Yasa gereği Enerji Kimlik Belgesi ( EKB) ayrıca istenecek. Günümüzde beyan yeterli kabul ediliyor. Yeni yapılmış birinci el konutlarda bahsedilen sertifika zaten zorunlu. Marmaris emlak piyasasında özellikle merkezi Ankara’da bulunan lisanslı şirketleri tercih ediliyor. Mimari proje, Yapı kullanma izin belgesi ile tapu sureti müracaatta gerekli. Tek daire değil, tek binaya EKB veriliyor. Altı daireli binanın sertifikalanması amaçlı yapılan ödeme oldukça makul seviyededir. Alınan EKB vatandaşlık numarasıyla kontrol edebilirsiniz. Bize göre uygulama desteklenmelidir. Peki yapınızın sınıfını değiştirmek mümkün mü? Evet. Önce konuyu biraz açalım.

Verimliliğini neler etkiler?

Verimlilik bir binanın yeterince enerji sağlaması demektir. Binalar bu güçle elektrik ihtiyacını, ısıtma-soğutma gereksinimi gidermeyi sağlar. Binada mevcut ısıtma ve soğutma sistemleriyle sağlanan enerjinin sınıflandırılmasının ise yer aldığı bir rapor vardır. Raporda kaynaklarının ne kadar kullanıldığı, hangi sınıfta yer aldığı belirtilmiştir. Enerji Kimlik Belgesi olarak adlandırılan sertifika,  tüketen tüm binalarda zorunludur. Kimlik verimliliğin düzenli olmasını sağlar. Verimliliğine etki yapan faktörler ise kullanılan kaynağın yeterince kullanılabilmesiyle ilgilidir. Bu durumu engellemekye yönelik pek çok çözüm geliştirilmiştir. Oldukça etkili olarak geliştirilen yöntemlerde ise binanın ısı yalıtımını en aza indirgenmektedir.

Verimliliğini Etkileyen Etmenler

• Verimlilik artırıcı cihazlar
• Güneşten alınan enerji
• Toprak ve rüzgar enerjisi
• Dış cephe mantolama

Belirtilen unsurlar yapıda verimliliği konusunda önemli oranda artışı getirir. Enerji verimliliğinin artış göstermesiyle de binanın kullanmış olduğu tasarrufu düzene girmektedir. Tasarrufu amaçlı uygulanan yöntemlerde verimlilik artırıcı etkisi olan cihazlar önem kazanır. Cihazlar, binalarda kullandığımız miktarı artırır. Tüm binalarda kullanılan uygulama verimlilikte etki yaratan etmenler içinde öne çıkar. Eğer verimliliğini artıran cihazlar yapılarda kullanılmadığı takdirde seçilen yöntemin mantolama olduğunu ifade edelim. Mantolama yapıldığında yapının ısı yalıtım verimliliği yükselmektedir. Böylece tasarrufunun gerçekleşmesi elde edilir.

Verimliliği Artırmak

Binaların gereğinden çok güç kullanmamasın da verimliliği artıran yöntemler vardır. Uygulanan yöntemlerle binada fazla israfının önüne geçilmekte ve tasarruf temin edilmektedir. EKB konutlarda araçların ruhsatı gibidir. Yapının mevcut durumu ve gereken miktarıyla sınıflandırma tespiti görülür. İhtiyaçtan çok  kullanımı var ise binada israfı mevcuttur. Böylesi durumlarda ihtiyaç dışı giderini engellemek amacıyla muhtelif yöntemler kullanılıyor.. Binaların fazla güç kullanmasının engellenmesinde en etkili yöntem verimlilik artırıcı cihazları kullanmaktır. Geçici çözüm mantolama yöntemidir. Binada dış cepheye mantolama yapılır. Mantolama uygulaması yapılmış ev sıcaktan, soğuktan fazla etki görmez. Böylece tasarrufu hedeflenir.

Enerji Kimlik Belgesi

Medya İrtibat: 0532 312 01 16

One Reply to “Enerji Kimlik Belgesi | Gönenç Emlak”

Comments are closed.