Kira Artış Oranı Açıklandı

Kira Artış Oranı Açıklandı

Son Dakika

Gönenç Emlak Şirketi kiracı ve kiraya verenlerin beklediği haberi 2019 yılı Temmuz ve Ağustos ayı kira artış oranı açıklandı olarak duyurdu. Tefe Tüfe yıllık bazda ortalama alına oran kira artışlarında esas alınıyor. Enflasyon oranları bu ayın ilk haftası içinde açıklanarak duyuruldu. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK yaptığı açıklamada, kira artış zam oranını tespit etti. Haziran döneminde Türkiye’de 12 aylık Tüfe oranının %19,88 olduğunu belirtelim. Burada dikkat edilmesi gereken bir yıllık ortalama orandır. Marmaris kiralık ev piyasasında konu yakından takip edilmektedir.

TÜFE Nasıl Hesaplanır?

Önce ne olduğunu tanımlayalım. Tüketici Fiyat Endeksi, Türkiye’de insanlarımızın en çok tüketmeye yönelik olduğu seçilen ürünlerden oluşan bir sepetin aylık periyotlar halinde fiyat değişiminin ölçülmesi olarak tanımlanabilir. Tüfe hayat pahalılığını gösterir. Laspeyres endeksi kullanılarak hesaplanır. Baz dönem ağırlıklı olduğunu belirtelim. Bu hesaplamanın içinde ithal mallar da yer alır. Genellikle sepet sabittir. Sepette yer alan mal ve hizmetler ve oranları çok sık değiştirilmez.

Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?

2019 yılının Temmuz ayında geçtiğimiz bir önceki aya göre 1.36 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın 2018 Aralık ayına göre; yüzde 6.44, önceki yılın ayni Aralık Ayına göre yüzde 16.65 belirlenmişti. On iki aylık aylık ortalaması %19,91 gerçekleşmişti.
Ana endekste yer alan gruplar ve 2019 yılı Temmuz ayı itibarı ile gerçekleşen artış oranları

Ev eşyası, %4,24
Konut, %3,10
Eğlence ve Kültür, %1,60
Lokanta ve Oteller, %1,42

Türkiye İstatistik Kurumu TUIK yaptığı açıklama üzerine, 12 aylık Tüketici Fiyatları Endeksi TÜFE oranı yüzde 19,88 olarak ilan edildi. Konut sahipleri kiracılara yeni dönem kira kontratında bu ay %19,88 oranında artış zammı yapabilir.

Sorun Çözüldü mü?

Kiracılar ve Kiraya verenler arasında yaşanan önemli sorunlardan birisi aşılıyor. Keyfi ve kötü niyetli artışlar yapılamadığı gibi istismar da ortadan kalkıyor. Bu sorunu aşmak için döviz bazında yapılan kira kontratlarında beş yıl artış yapılamıyordu. Türk Lirası ile düzenlenen kontratlarda aksine hüküm yok ise, artık yapılacak artışın oranı bellidir. Ancak; burada belirtelim, kontratta hususi şartlar bölümünde madde olarak yapılacak kira artışının nasıl olacağı belirtilmelidir. Hiçbir hüküm akitte yer almıyor ise, kontratın ayni şartlarda uzatılması her yıl otomatik yenilemenin gerçekleşeceği uyarısını yapalım.

Yıllık kontrat düzenleme ve tahliye taahhütnamesi almak mülk sahibini koruyacaktır. Artış miktarı ve usulünün sözleşmede belirtilmesi gerekir. İki taraf iyi niyetli ise sorun olmaz. Taraflardan birisi kötü niyetli ise size ancak yasalar koruyabilir. Bu nedenle anlaşmanızın adil olmasına özen gösteriniz. Tek taraflı fedakarlık olmaz. Uygar insanlar konuşarak uygun zeminde sorunlarını çözebilir. Aksi taktirde adalet yargı yolu ile sağlanır.

DMCA.com Protection Status

One Reply to “Kira Artış Oranı Açıklandı”

Comments are closed.