Salgında Konut Piyasası

Toparlanma Başladı mı?

Covid-19 etkisinde salgında konut piyasası yaşanılan ikinci çeyrekte umutlandıran gelişmelerle toparlanıyor açıklaması Gönenç Emlak Şirketinden geldi. Muğla çevresi ve Marmaris gayrimenkul piyasası Türkiye gayrimenkul sektöründen bağımsız olmadığı biliniyor. Sadece kendi özgül koşulları içinde bazı değişiklikler mevcut. Burası tamamen turizme yönelik mal ve hizmet kaynaklı faaliyet ekseninde ve her şey ona göre gelişiyor. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan tarihi düşüş haziran ayı ülke genelinde 131.000 üzeri ev satışının gerçekleştiğini izledi. Marmaris satılık daire sektöründe ikinci el evlerde kredi kullanımı ağırlıklı satışlarda hareketlilik devam ediyor.

Gayrimenkul Yatırımları

Ülkemize yatırım denildiğinde akla ilk gelen şey önemli ölçüde emlak olmaktadır. İnşaat sektörü taşınmaz mal varlıkları içinde nerede ise her kesimin güvendiği alan olduğu kabul görür. Şüphesiz herkesin sahip olmak istediği üründür diyebiliriz. Daire, dükkan, arsa gibi taşınmaz varlıkların tümüne denilmektedir. Her zaman değerini koruyacağı ya da artacağı düşünüldüğünden ilk yatırım yapılmak istenilen alandır. Günümüze kadar gelen süreç göstermektedir ki gerçekten de taşınmaz değerini hiçbir zaman düşürmemiştir.

Maliyet Artışları Fiyatlara Yansıtıldı

Satışların daimi olarak artmasına paralel olarak inşaat şirketlerinin da bu sektörde kendilerini geliştirmeleri ve pozisyon alması kaçınılmaz  sonuç olmuştur. Bunlar geniş çaplı sitelerden lüks sitelere, akıllı evlerden yeni projelere kadar geniş yelpazede kendisini göstermektedir. Arsa olarak yatırım yapılan taşınmazlar ise kısa vade de kar etmek amaçlı olduğu gibi uzun sürede daha çok kar ettirmektedir. Özellikle gelişmeye açık bölgelerde imar bekleyen arazilere yatırım amaçlı alım yapmak tercih edilmektedir. Nitekim gayrimenkul yatırımı daima en etkili seçenektir.

Konut Piyasası

Sürekli artan fiyat seviyelerine sahip olan gayrimenkul piyasası etkilenmeye açıktır. Çevre düzenlemesine yapılan yatırım da hiç şüphe yok ki bunun en büyük etmenlerden birisidir. Gayrimenkul sektörünü etkileyen unsurların girdi maliyetlerinde artış, dövizdeki dalgalanma ve kur farkı hareketliliği fiyatları çok yükselmektedir. Marmaris emlak pazarında arsa arzında sıfıra yakın daralma ev başına arsa payı maliyetini arttıran temel etkendir. Piyasa maliyetlerin yükselmesi nedeniyle satış oranları azalmaktadır. Salgın ise üstüne tuz biber olmuştur.

Toparlanma Başladı

Yakın zamanda kredi faizlerindeki dalgalanma ve yükselmelerden ötürü taşınmaz yatırım oranı çok azalmıştı. Bunu ilk çeyrekte gördük. Yine de kampanyalar, konut hesabı, ödeme kolaylığı girişimleri stok seviyesinin azaltılmasına yönelik destekleniyordu. Covid-19 salgını her şeyi alt üst etti. Ancak yazı başlığında belirttiğimiz gibi beklenmedik faiz düşürme hamlesi ikinci çeyrek sonunda toparlanma işaret fişeği oldu. Konut piyasası yatırımları hareketlendi. Buna karşın dönem alım gücü yüksek kişiler için de bu avantaj haline gelmiştir. Firmalar planladıklarından daha makul fiyata ev satışı yapabilmektedir. Bundan dolayı elinde maddi olanakları olanların daha ekonomik fiyata ev sahibi olabilmektedir. Bu dönemin ne kadar gideceği bilinmediği için olanak sahiplerinin fırsatları kaçırmaması önerilir.

One Reply to “Salgında Konut Piyasası”

Comments are closed.