Tahliyesi İstenen Kiracı Hakları

Kiracı Hakları

Kiracı Hakları

Gönenç Emlak Şirketi çok sık yaşanan kiraya veren kiralayan arasındaki ve tahliyesi istenen kiracı hakları konusunda bilgileri gayrimenkul sektörü ile paylaştı. Kira kontratında aksine hüküm bulunmadığı taktirde neler yapılabilir açıklandı. Marmaris emlak piyasasında ev kiralama konusunda özenli davranılmadığı taktirde her iki taraf için üzücü sorunlar yaşanabilir. Düzenlenen son kanunlar çerçevesinde artık kiracı- ev sahibi mantığı borçlu alacaklı mantığına dönüşmüştür. Bu yüzden ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan herhangi bir sıkıntı Borçlar kanunu çerçevesinde değerlendirilir.

Kira Sözleşmeleri

Konut sahiplerinin birçoğu artık kira kontratı imzalayarak kiracıyla arasında sözleşme yapmaktadır. Evle alakalı olan her şeyi resmiyete dökmektedir. Bu bir nevi kiracının da haklarını saklı tutmak demektir. Bu sebeple her iki tarafında imzalanan sözleşmeyi ayrıntılarıyla okumaları ve maddelerini tek tek incelemeleri gerekir. Olası  olumsuz durumda tarafların hak iddia edebilmesinde sözleşmenin içeriğini kullanacaklardır.

Kiracının Genel Hakları

Sözleşme ile verilen evden kiracı sözleşme bitmeden çıkartılamaz. Sözleşme bitimine bir ay kala kiracıya bildirmek gerekir. Eğer bildirilmezse sözleşme otomatik olarak yenilenir. Evdeki herhangi  hasar için kiracı ev sahibinden tadilat talep edebilir. Eğer bu tadilat oturum engelleyecek durumda ise kiracı bunu kendisi yaptırıp kontratta aksine ifade yoksa kiradan düşebilir. Maalesef nadiren uygulanan, evin Noter huzurunda teslim edilmesidir.

Tahliye Sorunları

En önemli sorundur. Kiracının kiraladığı evin kullanım hakkını eve zarar vermemek koşulu ile başkasına verebilir. Evle ilgili sorun yaşarsa kontrat süresi dolmadan evden çıkma talebini ev sahibine iletebilir. Evin demirbaşlarına zarar veremez verirse kendisi karşılar ancak bunlardaki herhangi bir arızadan ev sahibi sorumludur. Mülk sahibi kiracıdan 3 aylık kira bedeli şeklinde depozito alabilir ancak eve herhangi bir zarar verilmemişse evden çıkarken bu bedel kişiye ödenir. Kentsel dönüşümle alakalı olarak kiracı evden tahliye edilirse iki aylık kira bedelini devletten isteme hakkına sahiptir.

Tahliyesi İstenen Kiracı

Yeni yasa ile sorunun yasal çözümünde arabuluculuk sistemi getirilmiştir. Anlaşma sağlanamadığı taktirde daya yolu açılır. Saydığımız maddeler kiracının genel haklarıdır ancak bunların yanında elbette ev sahibinin de hakları bulunur. Yalnızca şunu belirtmek gerekir. Ev sahibi veya devlet eğer kiracının evden tahliyesini isterse bu durumda tüm olumlu yönler kiracının tarafına döner. Tahliyesini istediğiniz kiracıya bir ay önceden bildirmeniz gerekir ve kiracı da altı ay içinde çıkmak mümkün olabilir. Ancak karşılıklı anlaşılırsa bu kanunlara girmeye gerek kalmaz. Anlaşılamazsa tahliye davası açılabilir. Bunu açmak için de evin üzerinde vadeli kira olmaması gerekir. Eğer vadeli kira durumu varsa tahliye işlemini ertelemeniz gerekebilir.

İrtibat: 0532 312 01 16

Kiracı Hakları

DMCA.com Protection Status

One Reply to “Tahliyesi İstenen Kiracı Hakları”

Comments are closed.