Bisiklet Yolu Kültürü

Önce Saygı

Bisiklet yolu kültürü yayaların ve araç kullananların diğer yayalara ve araç kullananlara öncelikle kendine saygı ile kuralların gereğidir. Gönenç Emlak Şirketi Marmaris emlak sektöründe dost ve üyelerimizden sık sık gelen şikayetlerden birisini gündeme aldı. Dünyanın incisi ilçemizde yaşam düzeyi açısından farklı çizgisi bulunan turizm kenti insanımızı kucaklıyor. Sunulanların değerini bilmek, korumak, anlayış açısından bile olsa gelişimine katkıda bulunmanın kıymetini iyi biliyoruz. İşte konumuz. Kurallara uymak, karşılıklı saygı içinde yaşamak. Bisiklet spor kültürü yayaların ve araç kullananların diğer yayalara ve araç kullananlara öncelikle kendine saygı ile kuralların gereğidir.

Marmaris’te yayalar için yürüyüş yolları var. Bisiklet kullananlar için de özel yapılmış olan bisiklet yolu var. Hem kuralları ihlal eden hem yayaların yaralanmasına neden olabilecek risk neden alınır? Kendi yolun varkken insanların arasından zigzag yaparan gitmeyi neden tercih ederler? Herhalde bu konu ile ilgili ilk öğrenim kurumlarında eğitim vermemiz gerekiyor. Yolları yaptık, Yasa, yönetmelik çıkardık. Malesef yetmiyor. Zihniyetin de değişmesi gerekiyor.

Kim İcat Etti?

1839 yılında İngiltere’de ilk olarak bisiklet icat edildi. İngiltere’nin Dumfries bölgesinde, Courthill kasabasında bir demirci tahtadan, dekerlekleri demirden 27 kilo ağırlığında bisikleri İskoçyalı demircilik yapan İskoçya’lı Kirkpatrick Macmillan’ın yaptığı bilinir. İsveç, Danimarka gibi ülkelerde yaygın kullanılan bu araç, günümüzde uluslararası yarışlar düzenlenen spor kültüründe yerini aldı.

1868 yılında ilk yarış, Paris’te düzenlendi.. Ülkemizdeki il yarış 1896 tarihinde Selanikte yapılmıştır.Türkiye’deki ilk bisiklet yarışı ise 1896 yılında Ata’mızın doğduğu Selanik’te yapıldı. Bizim en eski sporlardan birisidir. Spor Kulüpleri tarafından yaygınlaşması sağlanmıştır.Türkiye 1927 yılından günümüze olimpiyat yarışlarına katılmaktadır.

Bisiklet Yolları Neden Yapıldı?

Karayolunda bisiklet sürücülerinin kullanımına ayrılan bölümdür. Bisikletin toplum içinde güvenle kullanılması önemlidir. Her şeyden önce kullanıcı için başlı başına spor olduğunu belirtelim. Çevre dostu olan araç, gürültüsüz, dumansızdır.İnsanların ekonomik açıdan yararınadır. Petrol ve türevleri ürünler açısından dışa bağımlı olan ülkemizde bu araç sürücülerinin artması ekonomik açıdan önemli aktivitedir. Önleyici tıp düşüncesi açısından, sağlıklı yaşam sunmaktadır. Haftada birkaç saatlik sürüş sağlıklı kalmayı sağlar. Hastalanma risk oranını minimize ettiği bilinir. Sağlıklı bir toplum için önemlidir. Ayni zamanda kültür olduğunu da belirtelim. Kendine ,başkalarına saygı gibi kimliğe ilişkin boyutu olduğu tartışılır..

Yönetmelik

“Şehir içi yollarda bisiklet yolları,istasyonları ve bisiklet park yerleri tasarımına ve yapımına dair yönetmelik”, Çevre ve Şehircilik Başkanlığı tarafından 3 Kasım 2015 tarihinde 29521 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yedi Bölüm 16 maddeden oluşan yönetmelik çok ayrıntılı ve teknik bilgilere de yer veren detaylarla açıklanmıştır.

İrtibat : 0532 312 01 16
Sitelerimiz

DMCA.com Protection Status

 

One Reply to “Bisiklet Yolu Kültürü”

Comments are closed.