Plajlar Sezona Hazır

Sahillerimizin Cazibesi Yüksek

Muğla Marmaris Emlak ve turizm piyasası gibi plajlar sezona hazır olarak yaz mevsimi için tatilcileri bekliyor. Bu yıl konuk sayısında beklenti oldukça yüksek. Turizmciler son hazırlıklarını da tamamlamaya çalışıyorlar. Turistler zaten gelmeye başladılar.

Türkiye kıyılarında Mavi bayraklı plaj sayıları artıyor. 459 adet kriterlere uygun plaja sahibiz. Dünya’da İspanya ve Yunanistan ardından üçüncü sırada Türkiye bulunmaktadır. 1993 yılında Turizm Bakanlığı öncülüğünde program başlatıldı. TCEV Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından günümüze kadar yürütüldüğünü belirtelim. Kuruluşun STK olduğunu da söylemeliyiz.

Marmaris’te yaklaşık on kilometrelik İçmelere kadar uzanan plaj bulunuyor. Merkez tarafında kış mevsimi gelmesi ile kumlar iş makinaları ile belirlenen yerlere toplanır. Yüksek dalgaların sahilden kumları çekmesinin bir anlamda önüne geçilir. Koruma altına alınır. Kıyı boyunca sıralanmış olan otellerin önüne turizm sezonu gelmeden önce bakım yapılır. Belediyenin iş makineleri toplanan kumları dahilde yayarak plajın doğal görünümüne dönüşü sağlar. Şezlonglar, güneş şemsiyeleri yerleştirilmeden önce çoğu yerde otel personelleri kumları elekten geçirerek taşından, çöpünden ayırır. Tam iş birliği saplanarak sezona hazırlık yapılarak tamamlanır. Yaz boyu bakım çalışmaları sürer. 25 yıldır yapılan rutin çalışma devam eder. Burada önemli olan plajların kamuya açık olmasıdır. Yani herkese açıktır.

Mavi Bayrak Kriterleri

Bilinenin aksine Mavi bayrak, o plajın sadece temiz olduğunu gösterir bilgisi doğru değildir. Plajın güvenli olduğunu da gösterir. Eğer bayrağı plajda görürseniz bunun aynı zamanda cankurtaranın da plajda varlığını bilirsiniz. Çünkü konusunda eğitim alan, gümüş bröveye sahip cankurtaran çalıştırılması anlamına gelir. İsteğe bağlı olmayan zorunlu istihdamdır. Zaten plajın güvenli olmasının nedenlerinde birisidir. Belirlenmiş 27 adet kriter yerine getirilmesi şarttır. Yani sadece cankurtaran ile bayrağı plaja çekemezsiniz. Zaten bayrağın çekildiği yerde asılan panolarda belirtilen bilgiler kontrol edilir. Plajı kullananların okuması oldukça yararlıdır.

Burada sarı kırmızı bayrak görürseniz, Galatasaray aklınıza gelmesin. Denize girebilirsiniz, çünkü cankurtaran görev başındadır denilmektedir. Peki sarı-kırmızı bayrağın altında ayrıca sarı bayrak var ise anlamı nedir? Yanıt; cankurtaran görevinin başında ama denize girmekte risk vardır. Eğer sadece kırmızı bayrağı görüyorsanız kesinlikle denize girmeyin uyarısı anlamı taşır. Aslında bilen için çok basit olan  sembolleri öğrenmek yararlıdır. Neticede canını korumakla ilgili önemli bilgilerdir.

Mavi Bayraklı Plajlar

Marmaris Haber açıklamasında Marmaris’te 17 adet Mavi Bayraklı plaj olduğunu açıkladı. Geçen yıl Türkiye’de 444 plajın 459 adete ulaşması gelecek yıllarda da artacağını haber ediyor. Dünya birincisi olmak hayal değil. Çevre bilinci günden güne gelişiyor. Teknolojinin olumlu yanlarının pozitif etkisini çevremizle uyumlu akıllı evler sistemlerinde uygulandığını ve günden güne yaygınlaşması umut veriyor. İlçe geçim kaynağı turizm olduğu için çevreye gösterilen önemin kazandıran dönüşü olur. Ancak en önemlisi gelecek jenerasyona bırakılacak olan temiz doğadır. Doğa için olumlu ne yapsak azdır.

İrtibat : 0532 312 01 16

DMCA.com Protection Status

One Reply to “Plajlar Sezona Hazır”

Comments are closed.