Kredi Kartı Kullanımı

Kredi Kartı Borcumu Ödemediğim Takdirde Ne Olur?

Gönenç Emlak Şirketi konut kredisi için yapılan başvurudan önce kredi kartı kullanımına neden dikkat edilmesini gerektiğini açıkladı. Bilindiği gibi konut kredisi talep edildiğinde kredi derecesi için önem verilir. Konut kredisi talebinin onaylanmasında kartınızın durumuna bakılır. Kart kullanımından dolayı gününde ödenmeyen veya biriken borçlar nedeniyle notunuz düşebilir. Bu nedenle kredi kartı kullanımı konusunda özen göstermeniz gereklidir. Borçları ödenmediği takdirde izlenecek yollar Banka ve K. Kartları Kanunu ve Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği ile düzenlenmektedir. Kanun ve yönetmelik uyarınca kart borcu ödenmediği takdirde bankaların yapabileceği yaptırımlar şöyle sıralanmaktadır:

Geç Ödenen Kartın Borcuna Faiz İşler

Borcuna geç ödeme yapılması durumunda, 2016 yılının son çeyreği itibarıyla dönem borcundaki asgari ödeme tutarına kadarki kısmına, aylık en yüksek %2,52 gecikme faizi, dönem borcunun asgari ödeme miktarı dışında kalan kısma da aylık en yüksek %2,02 akdi faiz uygulanıyordu. Günümüzdeki oranlarla karşılaştırarak kıyaslama yapılması amacıyla belirtmiş olalım. Ayrıca akdi faiz, nakit çekmede de uygulanabilen en yüksek faiz oranı olarak kanunda belirtilmektedir.

Akdi ve Gecikme Faiz Oranlarını TCMB Belirlemektedir

Gecikme ve akdi faiz oranları piyasadaki faiz oranlarına istinaden, 3 ayda bir belirlenir. Bununla İlgili kanunda yer alan , Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, en yüksek(azami) miktarda akdi ile gecikme faiz oranlarında tespit yapmaya yetkilidir ve belirlediği bu oranlar 3 ayda bir açıklanır.” Şeklinde tanımlanmaktadır. Tüketici kişilerin internet üzerinden ulaşacakları çeşitli sitelerde, gecikme faizi hesaplama araçlarına ulaşıp ödeme yapacakları faiz tutarını hesaplamaları mümkündür.

Ödeme Geciktiğinde Kart Nakit Çekime Kapatılır

İlgili kanuna göre çıkarılan yönetmelik uyarınca bir takvim yılı içerisinde asgari ödeme tutarında üç kez geç ödeme yapılırsa kredi kartı bir sonraki yıla kadar nakit kullanıma kapatılır.

Borcundan Ötürü Yasal İşlem Başlatılabilir

Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği uyarınca banka birbirini takip eden iki asgari ödeme tutarını ödemeyen  kartın kullanıcısından bütün alacaklarını 30 gün süresinde ödemesini talep edebilir. Bu kartın kullanıcısına son ödediği borçtan itibaren takip sürecinin başlatılmasına deyin yaklaşık olarak 90 günlük yasal süre veriyor. Kullanıcılarının dikkat etmesi gereken en önemli husus iki taksit ödemesidir. Üst üste iki taksit ödemesi yapılmadığı zaman tüm inisiyatif bankanın elindedir.

Kredibilite Önemlidir

Borç yiğidin kamçısıdır derler. Fakat siz yine de kontrollü olunuz. Konut kredisi talebinde bulunduğunuzda borcunuz kötü referans olabilir. Çekmek istediğiniz krediye ilişkin talebinizde değerleme yapılırken notunuz banka tarafından dikkate alınır. Fakat avantajlı konumu da söz konusudur. Örneğin hiç kredi çekmemiş, kart kullanmamış durumda pek muteber olmazsınız. Biz aksine, kredi çeken, kartı kullanan fakat borcunu düzenli ödeyen veya borcunu kapatanların krediye yönelik derecesinin yükseldiğini biliyoruz. İtibar kredidir. Konut kredisi kullanarak Marmaris satılık ev almak isteyenlerin, konut aramaya başlamadan önce banka ile görüşmeleri önerilir.

Medya İrtibat: 0532 3120116 – 0252 4133090

Kredi Kartı Kullanımı
Yazarlar

Bir yanıt yazın