Marmaris Konut Maliyeti Arttı

Maliyetler Fiyatlara Yansıdı

Gönenç Emlak Şirketi Marmaris konut maliyeti arttı tespitine yüksek enflasyon, artan döviz kurları ve faizler nedeniyle satışlarının gerilediğini açıkladı. Yerel piyasa açısından her ne kadar özgün şartlar dikkate alınsa da durum geneli yansıtıyor. Maliyetlerin artması konut fiyatları artışını sağlayan nedenlerden birisidir.

Konut Maliyeti Arttı

Muğla Marmaris Emlak piyasasının da genel satışlara, yerli yabancı satış işlemleri ile katkıda bulunduğunu ifade etti. Türkiye’nin nerede ise her yerinde demir, çimento, tuğla başta gelmek üzere tüm inşaat malzemeleri ayni. Nakliyeden doğan fiyat farklılıkları var.  İstanbul ‘da konut inşaatı ile Muğla ‘da inşaat maliyeti açısından uçurum olacak farklılıklar yok.

Fiyatlar Neden Artıyor?

Bu karşılaştırma ayni kalitede, seviyede malzemeler için geçerli. Peki neden konut fiyatları bu kadar yüksek? Bize göre en belirleyici etmen arsa payı maliyetleri. Örnekleme ile gidelim. 1000m2 arsada %20 ile inşa edilen üç katlı 6 daireli konutun daire başına arsa payı !/6 olur. Arsanın örneğin 600.000-TL birim maliyeti var ise; her daire için sadece arsa maliyeti 100.000-TL  seviyesindedir. Ayni arsa, 9 kat imarlı ve 18 adet daire yapılabiliyor ise, dairelerin maliyetinin beheri 33.000-TL olduğu görülür. Satış fiyatlarındaki farklılıkta pek çok unsur rol oynar. Fakat en belirgin olanı maliyetlerdeki arsa payı oranıdır. Nitekim, kat karşılığı ile inşa edilen konutlarda iki daire maliyeti toplamı bir konut maliyeti tablosunu oluşturur. Farklı biçimde olsa da ayni hesaplama ile karşılaşırız.

Konut Maliyeti Arttı

Bu arada, inşaat malzemelerindeki fiyat artışlarının da dikkate alınması gerekir. Ancak; tüm bunlara karşın 2014 ve 2015 yıllarında toplam 2.000.000 adet konut satılmıştır. 2016 yılında da rekor egale edildi.  Bu yıl ise TUİK tarafından açıklanan rapor satış oranının nerede ise yarı yarıya gerilediğini göstermektedir. Her yıl bir milyon adet toplam satış maalesef 2023 yılında yakalanamayacak gibi görünüyor. Yüksek enflasyon, faiz oranlarının yüksekliği, savaş, döviz kuru oranlarının artışı talepte daralmaya neden oldu.

Marmaris Turizm

Geçmiş yıllarda azımsanmayacak hacimde konut satışının, konut maliyetlerindeki artışa rağmen gerçekleştiğini belirtelim. Giderlerdeki artış satılık konut fiyatlarının yükselmesinin de nedenidir. Giderler içinde en önemli payı arsa maliyeti almaktadır. Ülke genelinde yaşanan konut açığı, ilçemizde de hızlı nüfus artışı nedeniyle kronik durumdadır. İlçe 30 yıl içinde 6.300 kişiden, 100.000 üzeri yerleşik nüfusa yükselen turizm ilçesi oldu. Yaz aylarında çevre ile birlikte 800.000 – 1.000.000 yerli yabancı turist izlenir. Arz talep kanunu gereği fiyatlar da günden güne artmakta, gayrimenkul satın alımı ciddi yatırım aracı olmaktadır. İlçemiz sürekli göç almaktadır.

Marmaris Konut

Özellikle merkezden, sahillerden içeriye doğru genişleyen alanda satılık parsel nerede ise kalmamıştır. Kentsel dönüşüm uygulaması yaygınlaşarak devam etmektedir. Ancak; eski yapılar yıkılarak yeni inşaat yapma olanağı bulunmaktadır. Maalesef bu durumu iyileştirecek herhangi gelişme de mümkün görünmüyor. Maliyetlerdeki artış ve yükselen konut talebi fiyat etiketlerine yansımaya devam ediyor.

Medya irtibat: 0532 312 01 16

Konut Maliyeti Arttı

One Reply to “Marmaris Konut Maliyeti Arttı”

Bir yanıt yazın